Blogs
Kennis delen over digitale toegankelijkheid is een belangrijk onderdeel van ons werk. Op deze pagina vind je onze meest recente blogs.
-
Op zoek naar een nieuwe webbouwer? Leg uit wat digitale toegankelijkheid is
Je bent een web- of communicatieprofessional bij de overheid. Voor een nieuwe projectsite zijn jullie op zoek naar een leverancier. Uiteraard staat in je offerteaanvraag dat de site digitaal toegankelijk moet zijn. “Dat kunnen wij!” zegt de beoogde leverancier. Maar, tijdens de ontwikkeling van de website heb jij daar twijfels bij. De eerste ontwerpen die je onder ogen krijgt, zijn mooi en lijken gebruiksvriendelijk, maar niet toegankelijk. Waar ging het mis?
Lees het blog Op zoek naar een nieuwe webbouwer? Leg uit wat digitale toegankelijkheid is -
Digitale toegankelijkheid wordt de standaard omdat de meeste mensen deugen
Wat zorgt ervoor dat de kwaliteit (lees: toegankelijkheid) van online voorzieningen omhoog gaat? Sturen we op het aantal bezoekers? Betalen we voor de hoeveelheid content? Of richten we ons op key performance indicators (KPI’s) zoals klanttevredenheid of de snelheid waarmee een online taak succesvol wordt afgerond?
Lees het blog Digitale toegankelijkheid wordt de standaard omdat de meeste mensen deugen -
Waarom iedere organisatie een projectleider digitale toegankelijkheid nodig heeft
Digitale toegankelijkheid. Veel organisaties worstelen er mee. In dit blog leggen we uit waarom een organisatie een projectleider digitale toegankelijkheid nodig heeft.
Lees het blog Waarom iedere organisatie een projectleider digitale toegankelijkheid nodig heeft -
Digitale toegankelijkheid verdient een plekje naast AVG, security en de archiefwet
Digitale toegankelijkheid. Het lijkt wel alsof het er ineens is. Net als in 2018 bij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is er een nieuwe wet aanstaande.
Lees het blog Digitale toegankelijkheid verdient een plekje naast AVG, security en de archiefwet -
Geen zicht op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamer verkiezingen van woensdag 17 maart 2021 hebben genoeg inspiratie opgeleverd voor meerdere blogs over toegankelijkheid. In dit blog wil ik, Robert van Vliet, de digitale toegankelijkheid van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamerverkiezing onder de aandacht brengen.
Lees het blog Geen zicht op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen -
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is… beperkte content
Tja, het is maar hoe je kijkt naar toegankelijkheid en beperkingen. Sinds 23 september 2020 moeten alle overheidswebsites voldoen aan richtlijnen zodat ook mensen met een beperking er gebruik van kunnen maken. Denk daarbij aan mensen die blind, doof, slechtziend of een andere (tijdelijke) beperking hebben. Maar, hebben mensen een beperking of hebben websites en de content op die websites een beperking?
Lees het blog Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is...beperkte content -
50 ultieme tips voor een uitstekende website en uitmuntende content
Je bent knettergek als je deze 50 ultieme tips voor een uitstekende website en uitmuntende content niet gebruikt! Beter vindbaar in Google? Hogere conversie op je website? Een hogere gebruikersvriendelijkheid? Wie wil dat nou niet? Goed nieuws. Er is een lijst met heel veel tips voor je website en online content! En weet je wat? Deze lijst is he-le-maal gratis! Gratis? Ja! GRATIS! Hoe dan?
Lees de 50 ultieme tips voor een uitstekende website en uitmuntende content -
De toespraak van de Koning na 'Griekenland' op taalniveau B1
De reis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar Griekenland heeft veel los gemaakt in Nederland. Ook bij ons.
Lees de op taalniveau B1 herschreven toespraak van de Koning na 'Griekenland' -
Digitaal toegankelijk per 23 september 2020, wie is al klaar?
We zien online veel berichten over het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Regelmatig met de vraag of je als lezer op tijd klaar bent voor 23 september 2020. Maar wat betekent dat concreet? Wanneer ben je er klaar voor? Misschien maak je je zorgen. Dat is goed voor te stellen als je let op alle berichten. Maar moeten alle sites, pdf-documenten en apps voldoen?
Lees het blog Digitaal toegankelijk per 23 september 2020, wie is al klaar? -
Digitale toegankelijkheid is een marathon, trek geen sprintje
Een digitaal toegankelijke organisatie worden omvat veel en heeft impact. De weg ernaartoe lijkt op een marathon. Of je al even loopt of net begint met lopen, de eindstreep is nog ver weg. Een marathon loop je niet even uit. Dat vraagt om discipline en gedragsverandering, om trainen, trainen en nog eens trainen.
Lees het blog Digitale toegankelijkheid is een marathon, trek geen sprintje -
Het ABC van Toegankelijkheid: 'Moet dat nou?' (deel 2)
Dit tweede artikel over het ABC van Toegankelijkheid is bedoeld voor iedereen die ervoor wil zorgen dat iedereen gebruik kan maken van digitale producten en diensten. Om zelf het gesprek aan te gaan met mensen die sceptisch over dit onderwerp. Uitspraken per letter in de sfeer van 'Moet dat nou?' aangevuld met stellingen waardoor scepsis plaats kan maken voor uitspraken als: 'Hé, dat klinkt goed, zo had ik het nog niet bekeken!'
Lees deel 2 van het ABC van Toegankelijkheid -
Het ABC van Toegankelijkheid: 'Moet dat nou?' (deel 1)
Dit artikel is bedoeld voor iedereen die ervoor wil zorgen dat iedereen gebruik kan maken van digitale producten en diensten. Om het gesprek aan te gaan met mensen die sceptisch zijn ten aanzien van dit onderwerp. In het ABC van Toegankelijkheid heb ik uitspraken in de sfeer van 'Moet dat nou?' aangevuld met stellingen, in de sfeer van: 'Hé, dat klinkt goed, zo had ik het nog niet bekeken!'
Lees verder over het ABC van Toegankelijkheid -
Die ene vraag over pdf-poep. Stel ‘m!
Mijn oudste dochter van 11 gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. En daarom moeten papa en mama een nieuwe school voor dochterlief (“Wat kan mij het schelen naar welke school ik ga!?”) uitzoeken.
Lees het blog Die ene vraag over pdf-poep. Stel ‘m!