Op zoek naar een nieuwe webbouwer? Leg uit wat digitale toegankelijkheid is

Je bent een web- of communicatieprofessional bij de overheid. Voor een nieuwe projectsite zijn jullie op zoek naar een leverancier. Uiteraard staat in je offerteaanvraag dat de site digitaal toegankelijk moet zijn. “Dat kunnen wij!” zegt de beoogde leverancier. Maar, tijdens de ontwikkeling van de website heb jij daar twijfels bij. De eerste ontwerpen die je onder ogen krijgt, zijn mooi en lijken gebruiksvriendelijk, maar niet toegankelijk. Waar ging het mis?

Andere betekenis digitale toegankelijkheid

In de praktijk blijkt nog te vaak dat leveranciers een andere betekenis geven aan de woorden digitale toegankelijkheid. Ze denken dat een website leesbaar en gebruiksvriendelijk moet zijn. Maar, als webprofessional bij de overheid bedoelen we iets heel anders. Een website moet namelijk voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Als je website voldoet aan de WCAG is ie bruikbaar en leesbaar voor iedereen!

3 tips om je leverancier te checken

Daarom is ons advies om de beoogde leveranciers altijd vooraf te checken op toegankelijkheid. Een paar tips om dat te doen.

  1. Bekijk hun eigen website. Kijk eens naar de kopjes, linkjes, kleurcontrast. Dit geeft meteen een eerste indruk.
  2. Heb persoonlijk contact. Probeer een beeld te krijgen van hun definitie van toegankelijkheid. Tijdens een gesprek kun je altijd even doorvragen op de WCAG. Je merkt snel genoeg of ze echt weten waar ze het over hebben.
  3. Vraag referenties: wat hebben ze eerder opgeleverd wat aan de toegankelijkheidseisen voldeed? Natuurlijk bekijk je dat dan ook.

Maak afspraken

Merk je dat het thema digitale toegankelijkheid voor de leverancier nieuw is?  En dat ze wel bereid zijn om te leren? Maak er dan afspraken over zodat je samen verder komt.

Zo hebben we voor onze eigen website (deze dus) vanaf het begin een toetsingsinstantie bij het ontwikkelproces betrokken. Op die manier heeft je webbouwer de mogelijkheid om kennis op te bouwen en ben je zelf verzekerd van een toegankelijke website. Misschien kan de prijs omlaag in ruil voor advies, of kun je vooraf afspreken dat zij de toegankelijkheidstoets voor de website betalen en de nodige verbeteracties daarna voor hun rekening nemen.

Niet geschikt

Het kan ook zijn dat je aan alles merkt dat ze 'ja zeggen' en 'nee doen'. Dan moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Dit is niet de geschikte leverancier voor deze opdracht!

Als het toch anders loopt…

Voorkomen is beter dan genezen. Toch kan het zijn dat je tijdens het ontwikkelproces merkt dat toegankelijkheid niet altijd prioriteit heeft. Trek dan op tijd aan de bel. Een paar tips:

  1. Houd het thema toegankelijkheid op de agenda. Blijf het benoemen richting de leverancier, maar ook richting je collega’s. Je zult merken dat zij tijdens het proces andere prioriteiten krijgen (geld, tijd, de looks).
  2. Ondersteun de leverancier. Blijf constructief met elkaar werken aan toegankelijkheid en geef inhoudelijk tips. Onze ervaring is dat leveranciers daar meestal heel blij mee zijn!
  3. Geef zelf het goede voorbeeld: Techniek is 1 deel, redactie is een ander deel. Geef zelf continu het goede voorbeeld in conceptcontent, maar ook in mailtjes richting de projectgroep. Gebruik kopjes, betekenisvolle linkjes en schrijf in B1.
  4. Wees ook duidelijk: als de website niet toegankelijk is komt hij niet online. Het is voor jou als professional fijn dat je hier vooraf vast rugdekking voor zoekt bij je leidinggevende. Uiteraard moet je dit ook vooraf afspreken met je webleverancier.

Voor de leveranciers: toegankelijk is niet hetzelfde als gebruiksvriendelijk

Ben jij leverancier van websites, software, grafisch vormgever, tekstschrijver, filmmaker en werk je veel voor overheidsorganisaties? Bedenk dan goed dat als zij toegankelijke producten vragen, ze niet bedoelen dat het gebruiksvriendelijk is. Dat ook natuurlijk, maar toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid is niet hetzelfde. Met toegankelijk bedoelen web- en communicatieprofessionals bij de overheid dat het product moet voldoen aan de eisen van WCAG.

Contact

Ben jij een web- of communicatieprofessional bij de overheid en stoei je met dit thema? Wil jij een leverancier worden die écht toegankelijke producten levert? Maar kom je er niet helemaal uit? Neem contact met ons op, wij helpen je graag op weg.

De foto bij deze blog is gemaakt door Andrea Piacquadio via Pexels.