Digitaal toegankelijk per 23 september 2020, wie is al klaar?

We zien online veel berichten over het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Regelmatig met de vraag of je als lezer op tijd klaar bent voor 23 september 2020. Maar wat betekent dat concreet? Wanneer ben je er klaar voor? Misschien maak je je zorgen. Dat is goed voor te stellen als je let op alle berichten. Maar moeten alle sites, pdf-documenten en apps voldoen?

Invoeren van het tijdelijk besluit gaat in drie stappen

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid bestaat al twee jaar en is dus niet nieuw. De datum 23 september 2020 heeft te maken met de manier waarop het besluit wordt ingevoerd. Dat gebeurt in drie fasen.

De eerste fase ging over websites die vanaf 23 september 2018 zijn gepubliceerd. Deze moesten uiterlijk 23 september 2019 voldoen. De tweede fase gaat in per 23 september 2020 en geldt voor alle websites. Volgend jaar juni gaat de derde fase in. Dan geldt het besluit ook voor mobiele applicaties. Tip:Lees gewoon eens het tijdelijk besluit op wetten.overheid.nl of bekijk op YouTube de webinar ‘Wat houdt de wettelijke verplichting in en hoe pak ik het aan?’ van Logius.

Fase 2 gaat in op 23 september 2020

De tweede fase gaat dus in per 23 september 2020. De grote vraag is dan: verwacht je dat je op tijd klaar bent? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden moet je weten wat er precies wordt gevraagd. Laten we dat eens ontvouwen. Hierboven hebben we al aangegeven dat het besluit straks geldt voor alle websites. Maar wat moet er dan precies zijn gedaan per 23 september 2020?

In het kort zijn er een aantal belangrijke punten te noemen, namelijk:

  • Inventariseer welk websites er zijn.
  • Doe onderzoek om te komen tot een goed 0-meting.
  • Maak een plan hoe je de digitale toegankelijkheid verbetert en het proces borgt.
  • Maak voor elke website een toegankelijkheidsverklaring.

En wat als je iets niet op tijd voor elkaar krijgt? Op digitoegankelijk.nl vind je een handig stroomschema met verschillende acties als iets niet lukt

NB: Heb je boven dit artikel de foto van een Volvo in het bos gezien? Vraag je je af wat de link is met dit artikel? Die is er niet, hij is puur decoratief, wij vonden deze foto een mooie versiering van dit blog.