Experts

Als je aan de slag gaat met digitale inclusie heb je veel kennis nodig. Hoewel je veel zaken kunt oplossen met tools en eigen kennis kan een toegankelijkheidsexpert soms uitkomst bieden.

Denk aan een expert die je webapplicatie kwalitatief kan onderzoeken. Tools bieden vaak kwantitatieve inzichten. Een expert kan die inzichten bevestigen of ontkrachten. Of nieuwe en aanvullende inzichten geven en uitleggen.

Sommige onderzoeken kunnen bij een positief resultaat ook leiden tot een waarmerk drempelvrij voor je webapplicatie. Er zijn experts op het vlak van techniek, op het vlak van content en organisatorisch.

Verandering begint doorgaans met kennis en inzicht, kortom bewustwording. Je hoort van wet- en regelgeving en vraagt je af hoe je het zelf doet voordat dingen echt in beweging komen. Een expert biedt inzichten die bijdragen aan kennis en inzicht, maar vooral ook aan draagvlak voor de noodzakelijke verandering.

Naast de experts met focus op onderzoek en inzicht zijn er experts die training en coaching kunnen verzorgen voor medewerkers. Denk aan andere werkwijzen, inzichten in veranderingen en de noodzaak daarvan.

Voordat je een expert inhuurt is het goed om scherp te hebben met welk doel je dat doet en wat de scope moet zijn. Een expert kan je daarbij helpen, maar zorg dat je zelf ook voldoende kennis in huis hebt om goed aan te kunnen sturen en goed opdrachtgeverschap te handhaven. Denk bijvoorbeeld aan een (interim) adviseur of projectleider digitale toegankelijkheid.

Lees ook onze blogs